Dirigenten

Arjen Steur

Als “it korps” vroeger “troch de buorren gong” (Tjerkwerd) stond kleine Arjen altijd vooraan. Pake speelde immers in de plaatselijke fanfare “Eensgezindheid” en dat vond ik geweldig. Al snel kwam het moment dat er een instrument gekozen kon worden en natuurlijk wilde ik de bugel leren bespelen, omdat Pake ook bugel speelde. Pake kwam echter een aantal weken later met een sopraansaxofoon aanzetten: “dêr hat it korps ferlet fan!”. Het maakte mij allang niet meer uit, ik had mijn instrument.

De sopraansax werd ingeruild voor de altsaxofoon en hier bleef het niet bij. In 2005 heb ik het initiatief genomen om een jeugdorkest op te zetten bij Eensgezindheid om zo meer gestalte te geven aan de begeleiding en opleiding van aanstormend talent. Hierdoor ben ik begonnen met het dirigeren. Als de eigen dirigent ziek was, nam ik ook het A-orkest over en toen het bestuur mij benaderde om de dirigent te vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Het begon toch te kriebelen, ik vond het dirigeren echt geweldig. Daarom ben ik in 2011 gestart met de opleiding HaFaBra-directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hier volgde ik directielessen bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Na wederom een halfjaar als vervanger voor Tjerkwerd te hebben gestaan werd ik benaderd om vaste dirigent te worden bij “Wubbenus Jacobs” uit Arum.

In 2016 heb ik de opleiding als dirigent afgerond. Het jaar daarvoor was ik ook dirigent geworden van de fanfare van Oranje Bolsward (tegenwoordig: Stadsfanfare Bolsward). In 2018 was ik dirigent bij het Varend locatie-theater: “Zoutwest”. Terwijl we in dat jaar bij Arum ook een theaterproductie speelden: “Bakzeuntjes”.

Rond mei 2020 heb ik afscheid genomen bij Bolsward om op de maandagavonden bij Streekharmonie Concordia in Balk aan de slag te gaan. En inmiddels ben ik op dinsdagavond de dirigent van Brassband Looft den Heer in Wirdum.

 

Sipko Feikens

Mijn naam is Sipko Feikens. Voor sommigen van jullie ben ik inmiddels al een bekende naam maar voor een aantal van jullie ook niet. Voorbeeld van afbeelding

Ik was al een tijdje verbonden aan jullie vereniging omdat ik een aantal leerlingen van Concordia lesgeef via het Toanhus, waaraan ik als koperdocent verbonden ben. Van huis uit ben ik zelf opgeleid als trombonist. Ik ben mijn muzikale carrière begonnen bij brassband Hosannah uit Leeuwarden, de plaats waar ik verder ook mijn hele jeugd gewoond heb.

Ik heb mijn opleiding gevolgd aan het Conservatorium in Leeuwarden. Later is het Conservatorium verhuisd naar Groningen waar het nu een onderdeel is van de Hanzehogeschool. Ook ben ik een groot deel van mijn werkzame leven als muziekgraveur verbonden geweest aan muziekuitgeverij De Haske in Heerenveen. Naar deze plaats zijn wij in 1990 verhuisd. Ik heb als koperdocent bij verschillende muziekscholen gewerkt en naast het Toanhus werk ik ook momenteel nog bij Kunst & COO in Oosterwolde. Ik heb als dirigent al verschillende muziekverenigingen mogen dirigeren. Momenteel ben ik nog dirigent bij de Oldemarkter Fanfare en bij Brassband De Bazuin uit Rottevalle.

Ik woon, samen met mijn vrouw Sita, in het mooie Oranjewoud. Mijn zoon en dochter zijn inmiddels al het huis uit. Mijn vrouw is lerares basisonderwijs in Heerenveen. Mijn hobby’s naast de muziek zijn tuinieren, wandelen en hardlopen in het bos van Oranjewoud. Verder luister ik zelf ook graag naar muziek en zo nu en dan een goed boek lezen in de vakanties. Een enkele keer wil ik nog wel eens naar een voetbalwedstrijd van SC Heerenveen gaan als zij thuis spelen. Het is tenslotte op loopafstand.

Sinds 2019 leid ik ook met veel plezier het jeugdorkest. We zaten samen met de mentoren midden in de opbouw van het jeugdorkest toen de corona uitbrak. Daardoor moesten we een aantal keren de repetities stopzetten wat erg jammer is als je net aan het opstarten bent met veel nieuwe leerlingen in het orkest.

Concordia is een leuke en actieve vereniging waar ik mij thuis voel en waar ik graag mijn steentje aan bijdragen wil.

 

Reacties gesloten.